Реших да изпробвам тази рецепта. Основната разлика е, че вместо крема сирене се използва извара. Текстурата е една идея по-суховата от стандартен чийзкейк, но все така вкусен :)
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 125 гр масло (1 пакетче)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/3 ч.ч. захар
- ванилия
За пълнежа:
- 600 гр извара (аз използвах 400 гр извара и 200 гр маскарпоне, защото имах под ръка)
- 4 яйца
- 2/3 ч.ч. захар
- 2 с.л. нишесте
- 50 гр масло
Започваме с основата на кейка. Тя се прави в случая от маслено тесто. Разбиваме хубаво размекнатото масло със захарта. Добавяме яйцето и ванилията. Разбиваме добре, след което започваме да добавяме по малко от брашното, смесено с бакпулвера. Трябва да получим меко и еластично тесто. Ако е доста меко или се къса/разпада можем да го увием в прозрачно фолио и да го оставим за 30-тина мин в хладилника или 10-тина във фризера. След това го разточваме. Трябва да ни стигне за дъното и стените на тавата, която ще ползваме. Аз ползвах тава с падащи стени - около 24см. След това започваме с пълнежа. Пускаме преди това фурната да загрее на 180 градуса.
Разбиваме хубаво маслото със захарта. След това добавяме 1 по 1 яйцата и след това нишестето. Накрая добавяме изварата и разбъркваме много добре. Добавяме есенция по желание, аз сложих ванилия. Изсипваме в тавата с тестото и печем за около 80 мин, или докато кейка придобие тъмно-златист цвят. Изключваме фурната и я оставяме отворена. След като изстине напълно, кейка се слага в хладилника да престои няколко часа, най-добре за 1 нощ.
Няма коментари:
Публикуване на коментар