събота, 22 март 2014 г.

Портокалов тарт

Един сравнително лесен и много вкусен сладкиш.

Необходими продукти:

  1. За тестото:
  • 50 гр меко масло
  • 50 гр захар
  • 200 гр брашно
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • аромат (ванилия или пък цитрусова есенция)
  • 1 ч.л. настъргана кора от портокал
  1. За пълнежа/крема:
  • 200 гр течно масло
  • 150 мл сок от портокал
  • 4 яйца + 5 жълтъка
  • 250 гр захар
  • 30 гр нишесте
  • 1 ч.л. настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне:

Първо се захващаме с тестото. Разбъркваме всички съставки, без брашното. След това добавяме брашното, объркано с бакпулвера, и замесваме меко тесто. По принцип е достатъчно за тава с размер около 26 см. Аз ползвах тава около 20 см и остана от тестото, но от него стават много хубави бисквитки, така че... :)  Разточваме тестото така, че да има за дъното и за борда на тавичката. След като го прехвърлим в тавичката, надупчваме дестото хубаво с вилица, след което го печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане готово (тъмно-златисто към кафяво).
Идва ред на пълнежа. Разбиваме на пухкав крем яйцата, жълтъците и захарта. Сместа трябва да удвои обема си и да стане почти бяла. След това разтваряме нишестето в портокаловия сок,  и прибавяме към сместа. Бъркаме още малко, и накрая добавяме маслото и кората портокал. Сместа ще заприлича на буци - това да не ви притеснява. След като сме прибавили маслото, трябва да сварим крема. Пресипваме сместа в тенджера, по възможност тефлонова или с някакво друго незалепващо покритие. Варим на не много силен котлон, докато кипне и се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да се охлади, но не напълно.
След това изсипваме в изпечената преди това подложка. Оставяме в хладилника няколко часа, докато се сгъсти напълно крема. След това може да украсим с филиран портокал. Това е :)