Един сравнително лесен и много вкусен сладкиш.
Необходими продукти:
- За тестото:
- 50 гр меко масло
- 50 гр захар
- 200 гр брашно
- 1 яйце
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- аромат (ванилия или пък цитрусова есенция)
- 1 ч.л. настъргана кора от портокал
- За пълнежа/крема:
- 200 гр течно масло
- 150 мл сок от портокал
- 4 яйца + 5 жълтъка
- 250 гр захар
- 30 гр нишесте
- 1 ч.л. настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне:
Първо се захващаме с тестото. Разбъркваме всички съставки, без брашното. След това добавяме брашното, объркано с бакпулвера, и замесваме меко тесто. По принцип е достатъчно за тава с размер около 26 см. Аз ползвах тава около 20 см и остана от тестото, но от него стават много хубави бисквитки, така че... :) Разточваме тестото така, че да има за дъното и за борда на тавичката. След като го прехвърлим в тавичката, надупчваме дестото хубаво с вилица, след което го печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане готово (тъмно-златисто към кафяво).
Идва ред на пълнежа. Разбиваме на пухкав крем яйцата, жълтъците и захарта. Сместа трябва да удвои обема си и да стане почти бяла. След това разтваряме нишестето в портокаловия сок, и прибавяме към сместа. Бъркаме още малко, и накрая добавяме маслото и кората портокал. Сместа ще заприлича на буци - това да не ви притеснява. След като сме прибавили маслото, трябва да сварим крема. Пресипваме сместа в тенджера, по възможност тефлонова или с някакво друго незалепващо покритие. Варим на не много силен котлон, докато кипне и се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме да се охлади, но не напълно.
След това изсипваме в изпечената преди това подложка. Оставяме в хладилника няколко часа, докато се сгъсти напълно крема. След това може да украсим с филиран портокал. Това е :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар