петък, 6 март 2015 г.

Меки сладки с фъстъчен крем

Лесни за направа и малко нетрадиционни сладки :)

Необходими продукти за сладките:
  • 1 яйце
  • 220гр захар
  • 125гр масло (на стайна температура)
  • 250-60гр брашно
  • 40гр какао
  • 2/3 ч.л. сода бикарбонат + щипка сол
  • 220мл прясно мляко
  • 1 ч.л. оцет
  • аромат/ есенция/ ванилов екстракт
Необходими продукти за крема:
  • 2 белтъка от големи яйца (80гр) или 3 от по-малки
  • 150гр захар
  • 150гр фъстъчено масло
  • 125гр масло (на стайна температура)
 Започваме със сместа за сладките. Слагаме оцета в млякото и оставяме на страна. Пресяваме заедно сухите съставки. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Добавяме яйцето и аромата, който сме избрали да ползваме (аз ползвах Vanilla-Butter). Разбиваме до пълното им поемане. След това редуваме на 3-4 пъти от сухата смес и от млякото, прибавяйки ги в маслената смес. Така получената смес насипваме в пош, шприц с кръгъл накрайник, или пък ползваме лъжици, ако не разполагаме с някой от уредите. Шприцоваме, върху постлана с хартия за печене тава, купчинки около 3-4см и с разстояние между тях, защото сладките се отпускат и разстилат по време на печенето. Пекът се 10-тина мин. Когато са готови, трябва да са меки и леко пружиниращи. Оставят се малко да поизстинат и се отлепват внимзтелно от хартията. Аз си помогнах с готварска шпатула. Така процедираме с цялата смес. Излизат доста бройки - при мен около 40-тина слепени сладки излязоха. 
След като сме готови със сладките, се заемаме с крема, който по-скоро наподобява маслен крем. Изсипваме захарта при белтъците. Оставяме ги на водна баня (да са леко топли) докато захарта се разстопи. Сместа не трябва да е много топла и в никакъв случай гореща - просто съвсем леко затоплена, колкото да се стопи захарта. Щом това стане, махаме сместа от белтъци и захар от водната баня и разбиваме около 5-7 мин, докато се получи гъст/ плътен и лъскав крем. През това време трябва сместа да се е охладила напълно. Ако това не е така, изчакваме няколко минути докато това се случи. Щом сместа е разбита и охладена, добавяме на части и мекото масло, за да се усвои напълно от сместа. Щом това стане, повтаряме същото и с фъстъченото масло. Тук трябва да спомена, че на пазара се предлагат два вида фъстъчено масло - от сурови и от печени фъстъци. Аз разполагах с масло от сурови фъстъци. И в двата случая ще се получи - така че, което обичате повече или с което разполагате вкъщи, това използвайте :). Разбиваме още 2-3 мин и нашият крем е готов. Хубаво е да се ползва веднага ако е възможно, защото инак трябва да се прибере в плътна кутия в хладилника и когато дойде време да се ползва, трябва да се извади предварително, да се отпусне и да се разбие наново с миксера, т.е. "усложняваме" си малко нещата, но понякога пък няма друг начин :)
Слепваме две по две сладките с крема. Съхраняват се на хладно. Може и в хладилника, в кутия, но трябва да се извадят 15-тина мин преди употреба, за да се отпусне крема (не, че не ставаха и така за ядене де, от личен опит :)))) 

Това е то - да Ви е сладко! :)