събота, 4 април 2015 г.

Печено пиле с плънка - "на скара"

Скоро не бях правил печено пиленце (което в един момент ми беше станало навик да е честичко :)) ). Но реших малко да го разнообразя този път. Словосъчетанието "на скара" е в кавички, защото не е буквално, както всеки би си помислил, ами във фурната, но по малко по-различен начин, който ще обясна надолу в рецептата :)

Продукти:
  • 1 охладено пиле 
  • дреболийките от едно пиле
  • 1 шепа ориз
  • 1-2 моркова според големината
  • 1 средна/ голяма глава лук (или 2 малки)
  • розмарин (3-4 клончета)
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. чили сос
  • 1 с.л. олио/ зехтин *2
  • 1 ч.л. розмарин *2
  •  1 ч.л. червен пипер *2
  • 1/2 ч.л. черен пипер *2
  •  сол на вкус
  • всякакви други подрпавки, които харесвате
Първо правим марината за пилето. Смесваме меда, соевия сос, чилито  и мазнината. Добавяме сухите подправки (там, където е *2 значи, че една част ползваме сега, а другата за плънката). Ако ни се струва твърде гъста смес, може да сипем мъничко вода, но не трябва да става рядко. Измиваме пилето добре, почистваме го ако е необходимо. Намазваме го обилно с маринатата отвън, после и вътре. Оставяме го настрана (ако е за по-дълго време - в хладилника). 
Плънката можете да я направите от каквото си искате - картофи; гъби с ориз и т.н. а може и без разбира се. Понеже пилето, което купих, беше с дреболийки, реших да направя такава плънка. Измиваме дреболийките, после и ориза. Нарязваме на ситно лука, след това и морковите на кубчета. Всичкото това, го слагаме в малък съд, пълним с вода, докато покрие продуктите и варим, до полу-готовност на ориза. Щом това стане, махаме от котлона и изливаме водата. Изваждаме дреболиите, нарязваме и ги връщаме обратно. Добавяме сухите съставки, нарязания на ситно босилек и лъжицата мазнина. 
Включваме фурната на 180 градуса да загрява. Взимаме маринованото пиле, и го пълним с плънката. набождаме 1-2 клончета розмарин, едно слагаме върху пилето и едно в тавата (за нея малко по-долу) . След това защипваме,/ зашиваме отвора и завързваме бутчетата едно към друго. Ако ни е останало от маринатата не я изхвърляме. Слагаме я в тава, която трябва да е голяма поне колкото пилето, по възможност по-голяма. Доливаме 2-3 ч.ч. вода и поставяме тавата на дъното на фурната. Скаричката, която по принцип служи за поставяне на тавата, я изваждаме и измиваме. Слагаме пилето върху скарата, и я връщаме в печката на едно деление надолу от средата. Печем пилето около 2 часа (не засичах за съжаление) или до готовност - кожичката трябва да е тъмно-златиста и на места да е започнала да покафенява/ загаря леко. Тогава е напълно готова. След първия час, през 20-тина мин поливаме пилето със сместа, която е в тавата на дъното. Ако водата се изпари преди пилето да е готово, просто доливаме отново. 
Това е то. Не е никак трудно, но отнема време - около 3 часа поне са необходими за всичко, но пък си заслужава :) Може да се повишат градусите и да се пече за по-кратко време, но според мен има опасност вътре да остане сурово на места, а пък и полезната и вкусна храна е тази, която се готви бавно ;)