вторник, 28 април 2015 г.

Пица със сирена

Една лесна и приятна пица :) Рецепта за самото тесто няма да давам, защото то си е стандартно, като за хляб - поне аз такова ползвах. Основното правило при пиците по принцип е в грамажа на тестото. Трябва да използваме такова количество, че като изпечем пицата да не стане питка с добавки отгоре :))) За съжаление не съм премервал количеството - нещата стана набързо, непринудено и "на око". Общо взето тестото трябва да се разточи на около 0.5см дебелина, а дори и по-малко, в зависимост от ефекта, който искаме - по хрупкава и препечена основа, или пък по-мека. Продуктите, които ползвах, бяха с каквото разполагах в момента. Възможно е всяко нещо да се замени с друго, да се добавят/ махат видове сирене и т.н. Ето и грубо какви продукти ползвах:

  • обикновено тесто
  • доматен сос/ кетчуп/ пюре
  • сирена - в моя случай: Бял Стилтън със захаросано манго, Маасдам, Синьо сирене, Обикновено сирене и Пармезан
  • подправки: сушен босилек, риган, сол на вкус (внимавайте със солта, защото повечето сирена + доматения сос са солени)
  • 2-3 с.л. зехтин/ олио
Не съм дал точни пропорции, защото нещата са индивидуални и зависи от вкуса на приготвящия, големината на тавата и т.н. А самото приготовление е повече от лесно :)))
Пускаме фурната да загрява на 230 градуса. Разточваме тестото на набрашнен плот, според съда, в който ще печем пицата. Както споменах по-горе половин сантимертър е достатъчно.  Намазваме тавата с мазнина, след това поръсваме с брашно и го прекарваме навсякъде, чрез потупване на тавата, за да се получи един слой от незалепващо покритие. Слагаме тестото в тавата. Ако все пак тестото е по-дебело, може да го надупчите с вилица навсякъде, за да намалите обема на вдигане при печенето. Смесвате доматения сос с ригана. Намазваме цялата повърхност на тестото с тази смес. По принцип, не трябва да е дебел слой, даже напротив. 3-4 с.л. може би ще са достатъчни. След това слагаме сирената. По принцип няма ред, но все пак е желателно например пармезана (или кашкавал/ гауда/ едам) да е най-отгоре. Може да нарежете сирената, намачкате, натрошите, настържете...общо взето зависи от вида сирене и от вашия вкус :) Отгоре поръсваме с босилека и с мазнината. Печем 10-тина мин или до готовност на основата. Трябва да е добре опечена. Най-лесно се проверява, като леко се надигне пицата и се види отдолу дали е добре изпечена или не.

Това е то, вкусна, лесна и бърза пица, която върви чудесно с една изстудена биричка...че може и втора даже :)))






Няма коментари:

Публикуване на коментар