понеделник, 5 октомври 2015 г.

Пълнени Солени палачинки

Лесни солени палачинки, с много вкусен пълнеж от шунка, гъби и сметана :)

Необходими продукти:

- за палачинките

  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2-3 с.л. олио/ зехтин
  • 1-2 щипка сол
- за пълнежа
  • 200гр шунка или друг колбас/ месо
  • 200-300гр гъби
  • 250мл течна сметана за готвене
  • 2-3 с.л. олио/ зехтин
  • сол + подправки
  • кашкавал за поръсване (100-150гр)

     Започваме с палачинките. Разбиваме добре яйцата. После добавяме редувайки мляко и брашно, накрая зехтина и солта. Трябва да получим смес, с гъстотата на боза, дори и една идея по-течно, пак е добре. В нагорещен тиган капваме мазнина (или намазваме с масло). Ако нямаме специален черпак за палачинки, а използваме стандартен - загребваме така, че да е пълен до половината или малко повече, но не пълен до горе. Все пак това зависи от размера и на тигана, така че, първите 1-2 палачинки ще налучкате колко точно да слагате. Пекат се по около 2 минути от всяка страна. Редят се една върху друга, на купчина.
     След това се захващаме с пълнежа. Изчистваме гъбите (аз ги мия в смес от вода и бяло брашно) нарязваме ги на едри парчета. слагаме ги да се задушат в малко мазнина и вода или бяло вино ако имаме - около половин ч.ч. Щом течността се изпари и гъбите са полу-готови, добавяме наряьзаната на едро шунка. След 3-4 мин добавяме и сметаната. След още 3-4 минути махаме сместа от огъня и добавяме подправките. Аз ползвах само черен пипер и малко риган.
     След като сместа и палачинките поизстинат - може да са топли, но да може да се пипат, да не парят. Намазваме тавичка с мазнина. Вземаме от сместа и нареждаме върху половината палачинка и я завиваме. Така правим с всички и ги нареждаме в тавичката. Вкарваме ги да се запекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-тина мин. след това отгоре рендосваме обилно с кашкавал и запичаме за още 5-10 мин. 

Вкусни са както топли, така и студени :)