неделя, 25 октомври 2015 г.

Печена пъстърва и бял сос

Лесна рецепта за печена риба, с която доста върви бял сос, който пък е подходящ за поднасяне както с риба, така и с друг вид печено месо.
Продукти за рибата:
  • 2 пъстърви (или друг вид риба)
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 с.л. олио/ зехтин/ масло
  • 1/2 ч.л. тъмен балсамов оцет
  • Подправки: риган, черен пипер, сол
  • 1 глава червен лук
Продукти за соса:
  • готварска сметана 250мл
  • 1 глава червен лук
  • 1 с.л. олио/ зехтин/ масло
  • Подправки: черен пипер, сол
  • 1 с.л. ситно нарязан копър

Измиваме добре рибата. Правим марината, като смесваме всички продукти, без лука. Намазваме/ поливаме добре рибата с тази марината и оставяме в хладилника поне за час. След това, слагаме рибата с маринатата, както и нарязаната на 4 глава лук, в подходящ съд за печене и покриваме с фолио (или капак, ако използвате огнеупорен съд). Печем рибата на 180-190 градуса за 20-30 мин, след което още 10-15 мин с махнато фолио/ капак, за да се запече. По време на печенето може да обливаме на 2-3 пъти рибата със соса (маринатата), който се е получил.
Последните 10-тина минути от печенето наа рибата, можем да използваме за приготвянето и на белия сос. Нарязваме на ситно главата лук. Задушаваме в тиган с мазнината за 3-4 мин. След това прибавяме сметаната и готвим още 3-4 мин. Махаме от котлона и добавяме подправките, както и нарязания на ситно копър. 
Сервира се, като слагаме едната рина в чиния, 1-2 парчета от опечения лук. Върку рибата слагаме 1-2 резена лимон. Белия сос можем да сложим отделно, или пък да сипем 1-2 с.л. в чинията с риба :)