Времето захладня, и е време за нещо тиквено :)
Необходими продукти:
- брашно 250гр
- бакпулвер 1 ч.л. с връх
- тиква 250гр (сурова, настъргана на ситно)
- захар 250гр
- масло 250гр (разтопено)
- яйца 3бр
- Стафиди 100-тина гр (или други ядки по желание)
- подправки - канела, кардамон, черен пипер (по желание)
Рецептата е много лесна за изпълнение. Накисваме стафидите в малко ром и оставяме на страна. Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Разбиваме яйцата и захарта, докато стане пухкава смес. Добавяме на 2 пъти тиквата, след това на 2 пъти и разтопеното масло. Добавяме и стафидите, заедно с рома. Добавяме постепенно и пресятото брашно, зедно с бакпулвера и подправките.
Намазняваме тава, след това я набрашняваме (или ползваме хартия за печене). Изсипваме сместа и печем за 40-тина мин, или докато забита клечка за зъби излиза суха от кекса.
Когато кекса стане готов, го оставяме на страна за 10-15 мин да се поохлади, след което го вадим внимателно от формата и го слагаме върху скаричка или друго подходящо място, да изстине на пълно (целта да се извади от формата и скаричката е, за да не се запари дъното и да стане глетаво).
По желание може да се покрие с пудра захар, сладко или някаква глазура :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар