сряда, 21 октомври 2015 г.

Тиквени кифлички с портокалов мармалад

Лесни и вкусни кифлички :)

Необходими продукти:


  • 3 ч.ч. брашно + още при необходимост
  • бакпулвер 1 с.л.
  • 8 с.л. захар
  • масло 250гр (меко/ разтопено)
  • крема сирене 250гр
  • тиква 250гр (печена/ варена и пюрирана)
  • подправки - канела, кардамон
  • сладко, мармалад, локум... за пълнеж (по желание)
  • орехи (по желание)
  • 1 яйце за намазване (по желание)
  • канелена захар за поръсване (по желание)
Приготвяме предварително пюрето от тиква. Разтапяме и маслото малко.
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем. Добавяме и крема сиренето и продължаваме с разбиването. След това добавяме тиквеното пюре и канелата. след като всичко се хомогенизира добре, добавяме поетапно и брашното с бакпулвера и подправките - добавяме 3-те ч.ч. и още, докато се оформи еластично и меко тесто, което може да се меси ( леко може да лепне). На мен ми отне още 100-тина гр брашно (1/2 ч.ч.). Тестото трябва да е меко и еластично. Ако стане по-твърдо (като хлебното например) кифличките ще станат по-твърди, като изстинат. Така омесеното тесто увиваме в домакинско фолио (или покриваме съда с тестото) и го слагаме в хладилника, за да стегне (ако бързаме може и за кратко в камерата/ фризера).
Щом тестото стегне, пристъпваме към направата на кифличките. пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Отрязваме 1/3 от тестото, другото го оставяме в хладилника. Разточваме го в кръг с дебелина 4-5мм. Разрязваме го на 12 триъгълника (като парчета торта) или на 8, ако искаме да са по-големи кифличките. В по-широкият им край слагаме плънката, която сме си избрали - аз използвах домашно сладко от портокали и натрошени орехи.  Слагаме по малко от плънката и орехите. Навиваме плътно от широката към тясната част. Оформяме кифличките и притискаме леко крайщата, за да запечатаме пълнежа. Редим в тава за печене, покрита с хартия за печене (или намазняваме). Аз също така разбих 1 яйце и намазах кифличките, след което ги поръсих с канелена захар. Печем 10-15 мин или до готовност - трябва да покафенеят малко. Повтаряме същото упражнение и с останалото тесто ( делим го на 2 равни части и т.н.).
Кифличките са вкисни както топли, така и студени (по-добрия вариант, защото маслото ще се е стегнало, и ще са по-леки.... а и са по-вкусни :) ).