четвъртък, 28 януари 2016 г.

Пухкави кифлички

Една страхона рецепта за домашни, пухкави кифлички. От количеството излизат около 32 кифлички. Рецептата е лесна и приятна за направа, а кифличките могат да изкарат 4-5 дена без проблем, стига да се съхраняват добре. При това остават все така меки.
По принцип, рецептата за кифличките е базова, като пълнежът вече може да е както сладък, така и солен. Аз лично разделих тестото на 2 половини - едната за солени кифлички, а другата (към която прибавих 3-4 с.л. захар) за сладки.

Необходими продукти за тестото:


  • около 1кг брашно (850-900гр + останалото за замесване)
  • Прясно мляко - 500мл
  • яйца - 2бр + 1 белтък
  • Олио - 200мл
  • 1с.л. Захар
  • 1.ч.л. Сол
  • 1 кубче прясна мая (42гр) или 1с.л. Суха
  • около 200гр масло, маргарин или мас
За намазване отгоре (по желание):
  • 1 жълтък
  • 2с.л. прясно мляко или вода
  • 1с.л. олио или зехтин
За поръсване (по желание):
  • маково семе
  • суров сусам
  • микс от други семена
  • захар
Идеи за плънка:
  • към 200-250гр сирене + подправки
  • 200-250гр сирене + яйца
  • около 100-200гр нарязана на ситно шунка + кашкавал
  • около 200-300гр сладко/ мармалад, чист или в комбинация със смлени орехи
  • течен шоколад
  • и т.н.
Приготвянето е лесно. Слагаме маята и захарта в леко затопленото мляко. Оставяме да шупне. В голяма купа слагаме брашното, солта, яйцата и олиото. Добавяме и шупналата мая. Замесваме меко и еластично тесто (ако е ронливо или твърдо - балансирайте с допълнително количество мляко/ вода или съответно още брашно, ако пък е много лепкаво). Аз разделих тестото на 2 части. В едното добавих 3с.л. захар и го доомесих още малко. Оставяме настрана двете части да втасват, до удвояване на обема. 
За солените кифлички реших да използвам плънка от сирене, а за поръска - суров сусам. За сладките кифлички използвах два вида домашно сладко - от дюли и от сини сливи + смлени орехи. Минах сладкото през пасатор, за по-лесно намазване. За поръска използвах маково семе.
Щом тестата втасват, ги премесваме отново за кратко. След това разделяме всяка част на по 16 малки късове (32 общо). Всеки къс е 1 кифличка. За по-лесно разточване, намазваме повърхността с малко олио. Разточваме къса на тънко и по дължина. След това правим 2-3 разреза в 1/3 от разточеното парче тесто. За съжаление не снимах това, но ще покажа снимка от интернет за да придобиете представа:

След това намазваме с масло/ маргарин/ мас и слагаме от плънката. Навиваме плътно така, че страната с разрезите да се окаже отгоре. Така направените кифлички нареждаме в тава и оставяме да втасат малко, докато увеличат обема си с още 50-80%. През това време пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Щом кифличките втасат достатъчно, намазваме със сместа за намазване и поръсваме със семена (по желание). Печем до приятен загар/ готовност. След като изстинат ги прибираме в кутия, подходящ съд или хартиена опаковка/ торбичка, за да ги запазим меки и приятни за ядене. Да ви е сладко :))