петък, 15 април 2016 г.

Шекерпаре/ Sekerpare

Страхотен турски десерт - доста сладък, както повечето такива, но пък и неустоим също така :)

Необходими продукти:

  • брашно - 500-600гр (зависи, колко ще поеме)
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване (по желание)
  • 3 с.л. пшеничен грис
  • 4 с.л. пудра захар
  • 1бр меко масло (125гр)
  • 1 ч.л. бакпулвер (1 пакетче)
  • ванилия (шушулка, на прах или екстракт)
  • 2 ч.ч. кристална захар (бяла, кафява или смес)
  • 3 ч.ч. вода
  • подправки: 1-2 звездовидни анасончета, шушулка ванилия (ако за тестото сте ползвали, то остатъка може да го сложите тук), 4-5 шушулчици кардамон.
Първо правим сиропа, за да изстине докато се пекат сладките. Може и в обратен ред - изстиналите сладки да залеем с горещ сироп. Аз пробвах и двата варианта, но по-добре се получи с първия - като залях горещите сладки с изстиналия сироп.
Слагаме водата, кристалната захар и подправките на котлона. Щом заври, бъркаме и оставяме на покъкри за 4-5 мин, и да се сгъсти леко. След това махаме на страна и се залавяме с тестото/ сладките.
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. В съд слагаме всички сухи съставки (хубаво е да започнем с 2/3 брашно и при нужда после да добавяме), размесваме ги. Правим кладенче и добавяме наведнъж течните съставки. Замесваме меко и еластично тесто, което не лепне. В тава с хартия за печене, нареждаме сладките. Аз ги оформих като ги посплесках и леко елипсовидни, но може във всякакъв вид, дори и като топки - само имайте предвид, че ще бухнат и надигнат, заради бакпулвера. Аз намазах сладките с разбит жълтък, но не е задължително по принцип. Печем ги около 15-20 мин, или докато получат приятен златист загар (ако са с намазан жълтък) или като порозовеят (ако са чисти). Заливаме ги, както са горещи с изстиналия сироп, или обратното. Аз ги държах за около 10-тина мин и ги извадих от сиропа, но след "обратна връзка" от моите колеги, може би трябваше да ги оставя повечко.
Накрая ги поръсих с млени орехи, защото такова имах. Но може и с кокосови стърготини, настърган шам-фъстък или друго.



Няма коментари:

Публикуване на коментар