петък, 27 май 2016 г.

Домашен сладолед - Мента

Здравейте приятели,

лятото наближава (въпреки странното време напоследък) и все по-често ни се похапва сладолед, или поне при мен е така :)) Ще Ви предложа една много лесна и вкусна рецепта за домашен сладолед.

Необходими продукти:


  • 100мл животинска сметана (35%)
  • 200мл прясно мляко (3.6%)
  • 70гр Пудра захар
  • 50-70мл сироп Мента (или всякакъв друг, по Ваш избор) Това може да се замени и с екстракт/ ментово масло и т.н.
  • 1 капачка алкохол (аз сложих бял ром, но може и друго)
  • 2ч.л. Царевично нишесте
  • 20-30гр шоколадови топченца или начупен шоколад (тъмен/ горчив трябва да е)
  • Зелена боя (по желание)
Всички продукти (без сиропа и шоколада) са базови за този вид сладолед. Може да направите каквито комбинации пожелаете - да използвате друг сироп, или пък да направите ванилов сладолед с екстракт и/ или изстъргани шушулки ванилия, или пък да използвате течен шоколад.... Изборът е Ваш :) Хубавото при този вид е, че се прави наистина много лесно, не се налага предварителна термична обработка (както домашния сладолед с яйца).
Желателно е (но не задължително) млякото и сметаната да са студени - тоест направо от хладилника. Смесваме последователно млякото, сметаната, захарта, нишестето, сиропа и алкохола. Не е нужно да се използва миксер, важното е просто добре да се смесят съставките и захарта да се разтвори, а да не остане слепена на бучици. Ако ще слагате боя, сега е момента. Разбива се доста добре, за да се оцвети равномерно и да не остане неразтворена някъде (ако ползвате суха/ на прах). аз малко попрекалих и цвета стана доста ярък - не, че ми попречи да го изям :)).
След като сме смесили всички продукти имаме два варианта за продължението:
  • ако имате машина за сладолед - Следвайки инструкциите на производителя, би трябвало да сте замразили предварително съда, в който ще се прави сладоледа. След което изсипвате сместа и пускате. Малко преди да стане готово ( заприлича на гъст крем, или е малко преди готовност) добавяте шоколадовия дропс (топченца) или начупеният такъв. Когато стане готов го изсипвате в подходящ съд с капак и в камерата/ фризера :)
  • ако нямате машина за сладолед - тук основната разлика може би е във времето, за което сладоледа ще стане напълно готов. Също така е и по-ангажиращо. Та, изсипваме сместа в съд с капак, който ще съхранява и готовия продукт. Слагаме капака и поставяме кутията със сместа във фризера за 2-3 часа, като през 30-тина мин го изваждаме и разбъркваме хубаво. На последното разбъркване добавяме шоколада (дропс/ топчици или начупен). Няколко часа след това (или пък след въпросните 2-3 часа, зависи от камерата/ фризера) имате готов сладолед. Разбъркването през 30 мин е много важно, защото по този начин ще предотвратим появяването на ледени кристали, както и плътното замръзване на сладоледа като "камък". С разбъркването (както впрочем и с машината за сладолед) се постига една доста по-лека, въздушна и "сладоледена" текстура.
* Важно е да използваме пълномаслена сметана, пълномаслено мляко, алкохол.... тези съставки предотвратяват 100%-товото замръзване на сладоледа и той остава полу-замразен и годен за консумация почти веднага. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар