понеделник, 30 май 2016 г.

По-различна Пилешка супа

Една отново лесна рецепта за малко по-нетрадиционна пилешка супичка, но за това пък доста вкусна :)

Необходими продукти:

  • Пилешко месо около 300гр
  • 1 глава лук (или 2 по-малки)
  • 1-2 моркова
  • 1 червена чушка (отново 2 ако са по-малки)
  • 2-3с.л. млени домати (или 1с.л. доматено пюре)
  • 1 яйце
  • Подправки: сол, черен пипер, риган, копър
  • Макарони - спираловидни около 100гр
  • Готварска сметана за поднасяне (по желание)
Започваме със сваряването на месцето. Може да използвате всяка част от пилето - аз разполагах в момента с пилешки бутчета. 2 средни по размер бяха достатъчни, ако ще правите по-голямо количество, просто увеличете пропорционално продуктите или пък "на око" ако ви бива :) Та, слагаме месцето в тенжерка с вода (моята побра около 1.5-2л вода). Варим, докато месото е напълно готово, но не преварено все пак.
През това време си нарязваме зеленчуците. Аз нарязах лука на ситно, а моркова и чушката - на тънки шайби. Щом месото стане готово, го изваждаме от бульона, добавяме зеленчуците с млените домати/ пюрето и оставяме на слаб огън да къкри, докато зеленчуците се сварят (омекнат и не хрускат, но да внимаваме да не се преварят). През това време обезкостявам месото (ако се налага) и го нарязвам на парчета (на по-дребни - все пак е супа, а не манджа :)).
Когато зеленчуците се сварят, добавяме обратно месото и макароните. Варим, докато макароните са готови, но може би една идея преди да станат 100% сварени, защото след това те ще останат в бульона и ще продължат да се готвят - ще набъбнат още и ще станат много приятни при похапване :)
Идва ред на застройката. Много обичам в супата да "плуват" парченца от яйцето - така я приготвя вкъщи майка ми от както се помня, и за мен това е признак за хубава домашна супичка. Та, поради тази причина, веднага след като махна супата от котлона, чуквам вътре яйцето, така цяло както си е и започвам да бъркам енергично за 20-тина секунди, докато не се "сготви" от горещия бульон. Супата придобива много приятен жълтеникав цвят (зависи и от жълтъка де) и малки бели късчета плуват в нея - може би не ви звучи особено вкусно, но е :)
Другият вариант е, да разбиете отделно яйцето, да добавите 1-2 черпака на тънка струя супа към яйцето при непрекъснато бъркане, след което да върнете сместа обратно в тенджерата.
Добавяме подправките и сол на вкус. Аз написах изрично копър, защото с него определено става още по-интересен вкуса, но може да го замените с магданоз.
Това е, при поднасяне силно препоръчвам да добавите 1-2 с.л. течна готварска сметана - повярвайте ми, голяма вкусотия става :)))



Няма коментари:

Публикуване на коментар