четвъртък, 28 юли 2016 г.

Постен кекс

Ще Ви представя един доста лесен и непретенциозен постен кекс, който обаче е много вкусен и не толкова сух, както стандартните :-)

Необходими продукти:


  • около 400-500гр брашно
  • 1 ч.ч. сладко по избор
  • 1/2 - 2 ч.ч. вода (ако сладкото е по-гъсто и/или "сухо" слагаме 2 ч.ч. чаши вода)
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. захар (ако обичате да ви е по-сладко, може да увеличите дозата; също зависи и от сладостта на сладкото/ мармалада)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. с връх какао
  • ванилия за аромат или есенция
  • натрошени орехи, пудра захар (по желание)
Както споменах и по-горе, кекса се прави много лесно, дори не ви е необходим миксер. Единствена особеност, е по отношение на точното количество брашно и течности, тъй като според вида и консистенцията на сладкото те варират малко.
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
Изсипваме в купа сладкото, водата, олиото и захарта. Разбъркваме 2-3 пъти. Добавяме 2/3 от брашното и всички останали съставки (вкл. и натрошени орехи, ако ще слагате; без пудрата захар - тя е за украса). След като разбъркаме добре всичко преценяваме дали е необходимо и останалото количество брашно - консистенцията на сместа трябва да е малко по-гъста от това на стандартна смес за кекс. Ако е по-рядка, добавяме още от брашното, ако пък се окаже твърде гъсто, разреждаме с малко вода. Щом сме готови със сместа, оставяме на страна и приготвяме тавичката за печене. Лично аз винаги процедирам по един и същи начин, като правя кекс или подобен - намаслявам тавичката навсякъде, прибавям малко брашно и леко потупвам, въртя и тръскам, докато цялата тава не се покрие с брашно. Излишъкът (ако има такъв) се изтръсква леко от тавата.
Изсипваме сместа в тавата и печем до готовност. Не споменавам време, тъй като е доста различно, но средно отнема около 40-50 мин. Разбираме че е готово, когато забита клечка за зъби или дървено шишче излязат сухи, а не с полепнала по тях смес.
Когато кекса е готов изваждаме тавата и оставяме настрана докато изстине. След това вадим от тавата и поръсваме с малко пудра захар (по желание).