сряда, 10 август 2016 г.

Спагети с мини-кюфтенца и доматен сос

Една лесна и вкусна рецептичка, която освен всичко трябва да мине и за здравословна - как, ще разберете като прочетете нужните продукти :))

Необходими продукти:


  • Пълнозърнести спагети - 200-250гр
  • Пресни домати - 3 средни или 2 по-големи
  • Говежда/ телешка кайма - около 200гр
  • Чушки - 1 голяма или 2 по-малки
  • Морков - 1
  • Чесън - 2-3 скилидки
  • 1 ч.л. зехтин
  • Подправки: Риган, Червен пипер, Черен пипер, Чубрица, Сол... или каквито други предпочитания имате
  • 1 стръкче зелен лук и малко пармезан за украса (по желание)
Започваме първо, като кипваме вода и сваряваме спагетите. След това ги отцеждаме и изплакваме с вода, за да не слепнат докато приготвяме соса. Така изплакнати и отцедени, ги оставяме на страна.
Соса се приготвя доста лесно. Измиваме и почистваме доматите от зелената сърцевина и от люспите, ако може (но не е задължително) и чушките от дръжката и семките. Режем ги на по 2-3 големи парчета и ги слагаме в блендер. Добавяме и почистените скилидки чесън и лъжицата зехтин. Пасираме 20-30сек или докато всичко стане гладко и без парчета. Оставяме за малко настрана.
Към каймата добавяме от подправките. Омесваме я добре и оформяме малки топчета - като за супа топчета, или по-големи - както прецените. Режем моркова на тънки ленти, с помощта на белачка за картофи. Ако нямате може и на тънки резени.
Слагаме дълбок тиган (аз ползвах Уок) или тенджерка на котлона. Сипваме съвсем малко вода, колкото да покрие дъното. Щом заври слагаме мини-кюфтенцата и морковите. Бъркаме добре, но внимателно. Тук не ползвам мазнина, защото рецептата е здравословна, а пък и каймата сама ще пусне малко, което ще е достатъчно за вкуса и готвенето ;) Готвим така 4-5 мин като бъркаме и обръщаме кюфтенцата. След това добавяме доматения сос. Оставяме да къкри на слаб огън за 10-20 мин, или докато се изпари почти 1/2 и той се сгъсти и започне да бълбука (а не да ври). Бъркаме от време на време, за да не залепне.
Щом соса стане готов, махаме съда от котлона и добавяме спагетите. Объркваме добре.
Това е, при сервиране може да настържете 2-3 лентички пармезан и малко ситно-нарязам пресен лук. Рецептата е за 2 български порции или 3 европейски :)))

* Разбира се може да замените спагетите с обикновени, каймата със свинска/ смес :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар