неделя, 14 август 2016 г.

Рулца от тиквички с пилешко и извара

Малки, вкусни рулца от тиквички с пълнеж от извара и пилешко месце :)

Необходими продукти:


  • Тиквички - 3 малки/ средни
  • Пилешко - около 300гр (гърди, филе)
  • Извара - около 100-150гр (от сирене, не кашкавалена; може да се замени с крема сирене или друго подобно - рикота, маскарпоне и т.н.)
  • Червен лук - 1 малка/ средна глава
  • Чесън - 2-3 скилидки
  • Домат - 1 не много голям (или 2 средни)
  • Подправки на вкус - Сол, Черен пипер, Чубрица и Риган
  • Олио/ Зехтин - 1 с.л.
  • По желание - кашкавал за настъргване
Рецептата е лесна и не отнема много време. Единствената особеност е, че трябва да имате под ръка подходящ уред, за да нарежете тиквичките на тънки филийки. Има такива рендета, или белачка. Поради тази причина трябва да съобразите ширината а на тиквичките да не повече от ширината на белачката/ рендето. Не, че и на ръка не става, но е доста по-трудно.
Та, пускаме първо фурната да загрява на 200 градуса.
Измиваме тиквичките, режем дръжката и малко от върха и след това по дължина на тънки ленти. Измиваме пилешкото и го режем на дребно. Слагаме го в купа. Добавяме изварата. Настъргваме лука и скилидките чесън на ситното ренде и прибавяме към останалото. Добавяме и подправките, без чубрицата. Омесваме добре. Слагаме в единия край на лентичката от сместа и завиваме. Редим в малка тавичка, леко намаслена. Трябва да са плътно наредени, за да не се развъртят, отворят при печенето. Когато наредим всички, вземаме домата, измиваме го, режем го на половината и после на тънки резени (полумесеци) и слагаме между всяко рулце. Накрая поръсваме с олиото/ зехтина и чубрицата и пъхаме във фурната. Печем за 30-тина мин или докато тиквичките започнат леко да загарят по крайщата. Пожелание може да рендосаме кашкавал и да запечем за още 4-5 мин :)