четвъртък, 1 декември 2016 г.

Сладкиш "Негърче"

Вдъхновен от "Негърчето" на една колежка, реших и аз да се върна в моето детство и да се опитам да пресъздам това, което майка ми правеше и насладата, да облизвам останалата по стените на съда глазура :))

Необходими продукти:


  • за глазурата:
    • 1 с.л. какао
    • 100-125г масло
    • 1/2 ч.ч. захар
    • около 50мл вода (1/4 ч.ч.)
    • по желание - 1 капачка ром или ванилия

  • за основата/ блата:
    • 1 кофичка кисело мляко (400г)
    • 1 с.л. сода бикарбонат
    • 1/3 ч.ч. олио
    • 500г брашно (или 2 ч.ч.)
    • 2/3 ч.ч. захар (или 1 ч.ч. ако искате да ви е по-сладко)
    • 1/2 с.л. канела
    • 4 с.л. какао
Направата на този сладкиш е много лесна и бърза.

Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Първо смесваме млякото и содата, и оставяме настрана, за да шупне. През това време смесваме сухите съставки - брашното, какаото, канелата, захарта. Добавяме шупналото мляко и олиото. Объркваме всичко, докато се получи хомогенна смес, с констистенция на гъсто кексово тесто (лепкаво и плътно). Намазняваме тавичката, в която ще го печем, след това поръсваме с брашно и тръскаме, въртейки тавата, докато брашното полепне и покрия цялата повърхност + стените. Изсипваме сместа, заравняваме (може и леко да потупаме 2-3 пъти тавата, за да се разпредели равномерно сместа). Печем около 30-40 мин, или докато клечка за зъби излезе суха, след като сме я забили за проба в сладкиша.
Щом стане готов, изваждаме сладкиша, оставяме го да почине за 4-5 мин, след което внимателно го разрязваме на парчета (квадратчета/ ромбчета). Оставяме го да изстине напълно и не го вадим все още от тавата.

Когато изстине, се захващаме и с глазурата. Слагаме всички продукти в подходящ съд на котлона и загряваме, бъркайки често и енергично, за да се разствори хубаво какаото. Щом заври, бъркаме интензивно за 1 минутка и го махаме от котлона. Ако искаме да добавим аромат (ром, ваниов екстракт) сега е момента. Изсипваме глазурата, докато е още гореща върху изстиналия сладкиш, като се стараем да разпределим равномерно.

Отгоре може да поръсим с кокосови стърготини, пръчици, млени орехи или каквото ни дойде на ум :)))






Няма коментари:

Публикуване на коментар