четвъртък, 1 декември 2016 г.

Сладкиш "Ненаситната калугерка"

Тъй като правих "Негърче" - тъмен/ черен сладкиш, реших да пробвам и нещо противоположно на него - така попаднах на този сладкиш с необичайно име :))

Необходими продукти:


  • за глазурата:
    • 1/2 ч.ч. вода
    • 100-125г масло
    • 1/2 ч.ч. захар
    • 3 с.л. какао
    • по желание - ром или ванилия за допълнителен аромат

  • за блата/ основата:
    • 350г брашно (или 1 + 1/2 ч.ч.)
    • 1 ч.ч. захар
    • 1 пакет бакпулвер (или 1 ч.л.)
    • 6 яйца
    • ванилия (1-2 пакетчета или 2 капачки екстракт)
Пускаме фурната да загрява предварително на 180 градуса. В купа разбиваме много добре яйцата със захарта - сместа трябва да удвои обема си и да стане пухкава. След което добавяме пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Разбиваме отново добре до хомогенност. Намазняваме  тавичка с олио, след това и с брашно, докато покрие цялата повърхност. Изсипваме сместа вътре, потупваме 2-3 пъти, за да се разпредели равномерно и вкарваме да се пече за около 30 мин, или докато клечка излезе суха при забиване в сладкиша.
Щом стане готов, го изваждаме, оставаме да почине 3-4 мин, след коато внимателно го нарязваме на парчета. Оставяме да изстине напълно.

След това правим глазурата - слагаме всички продукти в подходящ съд на котлона. Разбъркваме добре, докато сместа се хомогенизира. Щом заври, бъркаме енергично за минутка и махаме сместа от котлона. Ако ще добавяме допълнителен аромат (ванилия, ром) сега е момента. След това, изсипваме все още горещата глазуеа върху изстиналия сладкиш, като се стремим да я разпределим равномерно. 

По желание може да поръсим с кокосови стърготини или друго :))