петък, 30 декември 2016 г.

Шоколадов Пудинг

Лесна рецепта за шоколадов пудинг, подходящ както за лятото, така и за зимата :)

Необходими продукти:

  • Прясно мляко 1л (хубаво е пълномаслено да бъде - 3-3.6%)
  • Жълтъци 4бр
  • 4 с.л. пшенично или царевично нишесте (с второто консистенцията става една идея по-зърнеста)
  • захар - 150-160г
  • какао 40-50г
  • 1/2 ч.л. сол (може и морска)
  • черен/ тъмен шоколад - 100-150г
  • подправки по желание (тъй като го правих в зимния сезон, добавих млян кардамон, мляно индийско орехче и малко чили)
  • за украса по желание - настърган шоколад, бита сметана, настъргана кора от портокал и т.н.
Приготвянето е бързо и лесно :)
Сипваме млякото и захарта в тенджера/ касерола и слагаме на котлона да се затопли (няма нужда да завира). През това време разбиваме жълтъците с нишестето, какаото и подправките. Щом захарта се стопи в млякото, добавяме на тънка струйка жълтъчената смес, като бъркаме енергично в тенджерата. Добавяме и начупения шоколад. Оставяме още 3-5 мин на котлона при непрекъснато бъркане, докато сместа не започне да се сгъстява (както казах и по-горе, сместа не трябва да завира, така че силата на котлона трябва да е умерена, а не на най-висока степен). Гъстотата трябва да е като на разтопен шоколад. След това махаме от котлона.
Ако сместа ви се струва не много гладка и финна (има бучици или е не съвсем хомогенна) може да я минете с пасатора за 1-2 мин, за да стане гладка.
Сипваме в съдове докато е още топла и оставаме да изстине на стайна температура, а след това съхраняваме в хладилник.
По желание, може да украсите с разбита сметана, настъргана портокалова кора и шоколад, или каквото друго ви дойде на ум :)