петък, 30 декември 2016 г.

Торта "Павлова"

Лесна и вкусна целувчена торта, създадена специално за известната руска балерина Анна Павлова. Това не е 100% оригинална рецепта, а вариация, тъй като десерта дава възможност за такива :)

Необходими продукти:

  • за Блата:
    • 4 белтъка
    • захар 150-160г
    • 1-2 щипки сол
    • 1 с.л. оцет
    • 1 с.л. пшеничено нишесте
    • малко настъргана кора от портокал (и/ или есенция портокал)
  • за Крема:
    • 2 с.л. от разбитата смес за блат
    • сладкарска сметана за разбиване 150-200мл
    • настърганата кора и половината "месеста" част на 1 портокал
Започваме с приготвянето на блата. Пускаме фурната да загрява на 100 градуса (ако има вентилатор го пускаме и него). В суха купа слагаме белтъците и разбиваме с миксер. Щом сместа започне да увеличава обема си и да приема пухкава форма, увеличаваме оборотите и добавяме на 4-5 пъти захарта, за да се усвои постепенно. Разбиваме докато сместа стане плътна, с твърди връхчета и лъскава. Смесваме оцета с нишестето и го добавяме към белтъчната смес, а също и настъркана кора от портокал.
В тава постиламе хартия за печене и очертаваме кръг (с молив) с диаметър 18-20см.
Отделяме 2 с.л. от сместа (ще ползваме за крема) и остатъка го изсипваме в тавата. Оформяме с лъжица сместа по очертания кръг, като в средата гледаме да е по-вдлъбнато. Така направения блат го вкарваме да се суши за 2 часа във фурната на 100 градуса с вентилатор (градусите и времето могат да варират, в зависимост от фурната). Понеже разполагах с газова горелка за готварски цели, леко "опърлих" блата отстрани, за да му придам "по-загорял" вид :)
През това време ще направим и крема. Разбиваме сметаната на гъст крем. Добавяме отделената белтъчна смес, настърганата кора и вътрешността на половин портокал. Пасираме хубаво с пасатор, след което още няколко минути с миксера, докато получим средно-гъст крем.
Така приготвения крем изсипваме върху изстиналия крем. Гарнираме с нарязан на полумесеци портокал и малко настъргана кора :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар