неделя, 25 юни 2017 г.

Сливенска салата

Много вкусна и приятна салата с майонезен сос.

Необходими продукти:

  • около 500-700г прясно зеле (1/2 или 2/3 от главата, в зависимост от големината)
  • 1 консерва царевица (300г)
  • около 300г шунка
  • около 300г майонеза (аз ползвах домашна - ето и рецептата ЦЪК)
  • накълцан копър (2-4 стръка)
  • черен пипер, сол на вкус
Отваряме консервата с царевица и оставяме настрана да се отцеди хубаво.
Измиваме зелето и го подсушаваме. Нарязваме го на тънко (както за зелева салата). Посоляваме го малко и го намачкваме, за да поомекне и стане по-приятно за ядене. След това нарязваме шунката на кубчета, пръчици или както ни е удобно и я добавяме към зелето. Добавяме царевицата, копъра и пипера. Добавяме майонезата и объркваме хубаво. Проверяваме на вкус и при необходимост добавяме още сол и/или пипер.