неделя, 25 юни 2017 г.

Пиле на шише

Отдавна се канех да изпробвам и аз печено пиле на шише с бира - ами изпробвах го и резултата беше страхотен - сочно пиле с препечена кожичка и мноого вкусно :)

Необходими продукти:

  • 1 цяло охладено пиле
  • 1 шише бира (500мл)
  • подправки за овкусяване ( червен пипер, черен пипер, сол, малко олио/ зехтин и разбира се каквото фантазията поиска - босилек, риган, розмарин....)
  • по желание - около 500г картофи - почистени и нарязани на кубчета
Рецептата всъщност е много лесна - направо си е елементарна :)))
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса.
Измиваме добре пилето, след което смесваме подправките за овкусяване и хубаво ги втриваме навсякъде по пилето. Отваряме бирата, слагаме я в центъра на подходяща тавичка и "нанизваме" пилето на нея. Това нещо се пече около 1:30-2 в зависимост от фурната, пилето и колко искаме да е изпечено (по препечено или не). След 1-вия час може няколко пъти да вадим тавата и да "обливаме" пилето със соса, който се е събрал в тавата. Това е то класическата рецепта за пиле на шише.
Аз следвах същата, но с малко изменения:
  • изсипах половината бира (разбира се в чаша и си я изпих), след което долях в шишето малко вода и зехтин, докато се напълни до горе).
  • след като позиционирах шишето с пилето в средата, острани разпределхин нарязаните на кубчета картофи, които играе и ролята на уплътнители на шишето :)
  • тъй като имах и пилечки бутчета, реших да ги мариновам пикантно (рецептата ТУК) и да ги наредя върху картофите, около пилето, като подсигуря допълнително и шишето по този начин :)))
  • пекох всичко това 2 часа, като 2-3 пъти към края обливах пилето и бутчетата със соса
Няма да казвам как всички тия вкусове и аромати се смесиха....страхотен вкус :)))