неделя, 6 август 2017 г.

Банички-хапки

Лесна рецепта за баница със сирене. Може да се направи като стандартна баница, вита, на пурички или хапки. От предложеното количество продукти излиза доста, така че, ако искате да направите по-малка доза, може спокойно да намалите на половина продуктите (без яйцето :)))

Необходими продукти:

  • около 500гр сирене
  • 200мл прясно мляко + 2с.л.
  • 150мл олио + 2с.л.
  • 1 кубче мая (42гр)
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол (може да се пропусне, ако сиренето е много солено)
  • 1 яйце (разделено белтък-жълтък)
  • Точени кори 800гр (2 пакета х 400гр ползвах аз)
Включваме фурната да загрява на 180-200 градуса. Затопляме леко млякото и прибавяме към него захарта и маята. Разбъркване хубаво да се разстворят и двете съставки и оставяме настрана за 10-тина мин да шупне. В друга купа натрошаваме сиренето и го смесваме с белтъка и 1-2 с.л. от сместа с маята.
Щом маята шупне, добавяме и олиото (200мл).
Вземаме 1 точена кора, намазваме я със шупналата смес (намажете с готварска четка, ако ползвате лъжица бъдете внимателни, да не сложите твърде много от сместа, иначе ще се разпадне кората). Отгоре слагаме втора кора и нея намазваме. Слагаме трета и нея намазваме. По късия край слагаме от натрошеното сирене, след което навиваме на руло. Тук вариантите са няколко - може да навиваме рулата и да направим вита баница; или пък да наредим рулата едно до друго и да ги разрежем на по 3-4 равни части, за да направим малки банички, или както моя вариант - на хапки.
За хапките - както сме навили рулото, режем през 4-5см. Получените хапки нареждаме в тавата с разрязаната част нагоре/ надолу (не настрани). От даденото количество ми се напълни тавата на фурната.
В друг съд разбиваме жълтъка с 2-те с.л. мляко, олио и ако има останала млечна смес я добавяме също. С така получената смес намазваме хибаво хапките отгоре, както са си наредени в тавата.
Печем до приятен тъмно-златист загар.
След като е готово, вадим тавата, след което веднага напръскваме хубаво с вода отгоре и покриваме плътно с памучна кърпа, докато са почти изстинали, след което ги прибираме в кутия или пък в плик - целта на това упражнение е да направим и запазим хапките меки и сочни.



* Имам проблем с качването на снимки, ще опитам отново по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар