неделя, 6 август 2017 г.

Универсална рецепта за Кекс/ Блат за торта

И пак съм на тема кекс :)
Този път рецептата е подходяща както за кекс, така и като основа/ блат за торта :))

Необходими продукти (за голяма тава 26-28см/ форма за кекс):

  • 300гр захар
  • 300мл прясно мляко (може да се замени с вода, сок от компот и т.н.)
  • 6 яйца
  • 450гр бяло брашно (или смес от различни видове - 70% бяло + 30 % друго)
  • 1+1/2 пакетче бакпулвер (или 1+1/2 ч.л.)
  • аромат - ванилия на прах; екстракт; есенция...
  • * какао - по желание
  • * плодове; шоколад - по желание
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
В голям съд разбиваме яйцата със захарта. Трябва количеството да се утрои - което означава, че трябва да се разбива около 10-тина минути поне. Към сместа, при продължаващо бъркане добавяме на струйка прясното мляко/ течността + олиото. Продължаваме с разбиването още 1-2 минутки, след което започваме с да добавяме пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Добавяме го поетапно и по малко на ниска скорост на разбиване - целта е да не спадне обема/ въздушността на сместа. Добавяме и аромата, който сме си избрали. 
Ако искаме да правим кекса/ блата изцяло какаов, то заменяме 30-40гр от брашното със същото количество какао. Ако искаме само част от сместа да е какаова (както аз правя) - отделяме от готовата смес 1/4 и към нея добавяме 2 с.л. какао (ако след това какаовата смес ви се стори твърде гъста, разредете с 1-2 с.л. течност).
Намасляваме тавата/ съда, в който ще печем или покриваме с хартия за печене. Сипваме сместа и слагаме да се пече.
Ако ще добавяте още нещо, или сте разделили сместа на бяла и какаова, то процедирайте по следния начин - сипваме половината от бялта смес, слагаме добавките - в моя случай череши. след това разпределяме отгоре каковата смес. Слагаме отново от добавките, ако желаем, след което изсипваме останала част от бялата смес.
Печем от 45 мин до час, в зависимост от печката, височината на тавата и т.н. Най-сигурния начин е да проверяваме с дървена клечка/ шиш - щом той започне да излиза сух, значи кекса/ блата е готов. Желателно е първите 20-30 мин да не се отваря фурната.
Кекса/ блата става кажи-речи сочен, тъй че сиропиране не е необходимо.






Няма коментари:

Публикуване на коментар