сряда, 30 август 2017 г.

Студени хапки от извара/ сирене с плънка

Бързи и лесни за направа хапки, с ефектен вид и вироко поле за изява :)

Необходими продукти:

  • 400г извара
  • 200г сирене
  • зелени подправки по избор: сушен босилек, риган, чубрица, зелен пипер, самардала и т.н.
  • червени подправки по избор: червен пипер, сумак и/ или други
  • плънка по избор: маслини, грозде, сьомга, синьо сирене и/ или други
Общо взето тук има доста вариации и разновидности - всичко опира до това какво харесвате вие и/ или с какво разполагате в хладилника :) Аз правих 2 дози: едната беше със зелени подправки и плънка зелени маслини с бадем в средата, а другата - с червени подправки и пушена сьомга. От една доза се получават между 13-14 и 20 топки/ хапки в зависимост от големината им.
В купа смесваме хубаво изварата (аз ползвам от пакетираната на Олимпус) и натрошеното сирене - най-добре става като намачкаме хубаво с вилица, за да сме сигурни, че няма да останат бучици сирене. Аз смлях и малко черен пипер и добавих. От така получената смес гребваме и оформяме топки - големината зависи от плънката и от нашето усмотрение. Вземаме от избраната плънка, притискаме в средата на топката и оформяме отново. Овалваме хубаво в избрания микс от подправки и редим в подходящ съд, който да се побира в хладилник. Докато правите топките сместа най-вероятно ще е мека и лепкава - не се притеснявайте, нормално е. Като престоят в хладилник ще се стегнат :)