сряда, 30 август 2017 г.

Хрупкави пурички с песто/ лютеница

Много лесна рецепта, от която се получават страхотни хрупкави пурички, подходящи за мезе, предястие или просто ей така :)

Необходими продукти:


  • 1 пакет точени кори за баница
  • песто (домашно или купено)/ лютеница
  • по желание: подправки
  • по желание: за намазване отгоре - 1 яйце + 1с.л. олио
Както казах, пуричкте се правят много лесно, единствено отнемат време, тъй като е малко "играчка", но пък резултата си заслужава. Аз ползвах пакет кори от 500гр, 1 бурканче купено песто и пробвах и няколко с домашна лютеница. В този пакет има около 12-15 кори, което в готов вариант означава от 35-40 до 50-60 пурички, в зависимост от големината!
А как точно се и правят - пускаме фурната на 180-200 градуса да загрява. Разстиламе си корите и ги нарязваме на 3 или 4 ленти всяка, откъм широката/ късата страна. Намазваме с песто/ лютеница, но не обилно, а даже напротив - целта е да нямат твърде силен вкус и да станат хрупкави, иначе ще си имаме банички, а не пурички :) Та, като намажем лентите ги навиваме стегнато на пурички и ги редим в тава за печене - аз ползвах правоъгълната на печката.
По желание можем отгоре да ги намажем малко с разбито яйце+олио. Ако пък лютеницата ни се стори малко постна или "суха", можем да добавим подправки по наш вкус (сушен босилек, риган и др.) и малко олио.
Така направените пури печем до златист загар - изваждаме и оставаме да изстинат, без да ги покриваме и т.н., за не "убием" хрупкавостта им :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар