сряда, 30 август 2017 г.

Шоколадови трюфели


И още една супер лесна и вкусна рецепта, този път за Шоколадови трюфели.

Необходими продукти:

  • 150г черен/ тъмен шоколад
  • 100мл течна сладкарска сметана (може както животинска, така и растителна)
  • какао за овалване
  • По желание: 6-7 капки есенция - мента. ром, ванилия или друго
Аз правих двойна доза, от която излязоха около 30 трюфелчета :)

Слагаме сметаната на котлона, докато се загрее хубаво, но желателно без да завира. След това я отдръпваме и добавяме начупения шоколад. Оставяме така 2-3мин, след което бъркаме до пълното му разтопяване - получава се гъста и лъскава смес. Оставяме настрана да изстине напълно (и добавяме есенцията, ако искаме такава), след което оставяме сместа в хладилник за 4-5 часа, а най-добре за през нощта.
Сместа се е втвърдила - загребваме с лъжица и с ръце оформяме топче, което овалваме много добре в какао и редим в съд, който може да се побере в хладилник. Тук трябва да сме по-сръчни, тъй като от топлината на ръцете сместа бързо омеква и се разтапя.
Ако по някаква причина сместта не се е втърдила достатъчно - разтапяме и добавяме още шоколад и повтаряме останалите стъпки.
Обратно, ако сместта е твърде твърда (дори след като сме я оставили в помещението да се отпусне за 10-20мин) - разтопяваме и добавяме малко сметана и повтаряме стъпките отново.