четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Мъфини/ къпкейкове с тиква

Времето захладня - есен е, а с нея идва и времето на Тиквата :)

Рецептата е лесна за изпълнение. За нея ще Ви трябва пюре от тиква. Може да си го приготвите по 2 начина:

  • Чрез варене - изчиствате тиквата (измиване, махане на семки и кората). Нарязвате я на големи парчета и варите, докато не стане мека (ако вилица влиза свободно в парче тиква, значи е готово). Може при варенето да добавите различни подправки, като звездовиден анасон, пръчка канела или друго, за придаване на по-интересен аромат. След това отцеждаме хубаво, оставяме да изстине и пасираме хубаво с пасатор. При този метод пюрето става една идея по-воднисто.
  • Чрез печене - измиваме тиквата и изчистваме от семките. Режем на 3-4 големи парчета (кората не я махаме). Нареждаме в тава и печем, отново докато не омекне така, че вилица да влиза свободно. Оставяме да изстине малко, след което обелваме кората и пасираме хубаво с пасатор. Тук пюрето е по-късто и "сухо" и е идеално за повечето видове тиквени сладкиши.
  • 3-та възможност е, ако си го намерите готово - честно казано не знам дали в България се продава консервирано или в друга форма пюре от тиква, но съм виждал в други държави да предлагат - може би и в тук също има :)
Сега да преминем по същество :)

Необходими продукти:
  • За плънката:
  • около 250г крема сирене или фина извара
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. пюре от тиква
  • Ванилия
  • За мъфините:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. пюре от тиква
  • 1/2 ч.ч. бяла захар + 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. олио + 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сода + 1 ч.л. бакпулвер
  • подправки (кардамон, анасон, канела или друго по ваш вкус)
  • ванилия
  • форма за печене, хартиети кошнички...
  • За крема:
  • 200мл сладкарска сметана
  • 200г крема сирене или фина извара
  • 2-3 с.л. тиквено пюре
  • подправки
Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
  • За мъфините - Смесваме добре сухите съставки (без захарта) в съд. В друг съд разбиваме яйцата и захарта за 3-4 мин. Добавяме другите течни съставки и пюрето. Смесваме поетапно двете смеси до пълно хомогенизиране - сместа трябва да стане доста гъста (доста повече от кексово тесто например). Нареждаме хартиените кошнички в тавата, сипваме от сместа, да е до средата на формата или малко повече (около 2-3 с.л.). След това слагаме 1 с.л. от плънката - притискаме малко, след което сипваме отгоре още 1-2 с.л. от другата смес и заглаждаме леко. Слагаме тавата с мъфините да се пече за около 15-20 мин или до готовност - забита дървена клечка трябва да излиза суха. Хубаво е първите 10мин да не отваряте фурната, за да не попречите на надигането/ набухването на мъфините. Щом са готови, изкарваме тавата, след 2-3 мин вадим мъфините в поднос или друг съд и оставям да изстинат напълно. Когато са напълно изстинали - шприцоваме/ мажем от крема за украса.
  • За плънката - смесваме хубаво съставките, до пълно хомогенизиране. Ако искате да има контраст между вкуса на плънката и мъфина, може да не добавяте от пюрето и/или да добавите 1-2 щипки сол
  • За крема - слагаме крема сиренето/ изварата с пюрето в съд и разбиваме добре, след това добавяме и сладкарската сметана и разбиваме, докато не се получи гъст крем, който запазва формата си и е подходящ за шприцоване. Може и да направите по-течен крем, като разбивате по-малко и "полеете" по малко върху всеки мъфин.
От това количество излизат около 15-18


мъфина, в зависимост от големината на формите, както и височната на хартиените кошнички. Готовите мъфини с крема могат да се съхраняват до седмица най-много, в добре затваряеми съдове и в хладилник.