сряда, 15 ноември 2017 г.

"Богати" мъфини с плънка и крем

Нещо ме е налегнала някаква "мъфинова" вълна :)
Днешната рецепта естествено е лесна, приятна и особено вкусна.

Необходими продукти:

  • За мъфините:
  • използвах ТАЗИ рецепта
  • тава/ форма за мъфини
  • хартиени кошнички за мъфини
  • За плънката:
  • 250г маскарпоне или рикота (може и извара, но тогава е добре да добавите 1-2 с.л. прясно мляко, иначе ще стане твърде суха плънката)
  • 2 с.л. пудра захар
  • сушени плодове - в моя случай бяха по една малка шепа сушени сливи и червени боровинки (може фурми, стафиди, кайсии...)
  • ром за накисване на плодовете (или вода/ прясно мляко, ако не сте по алкохола)
  • За крема отгоре:
  • 250мл сладкарска сметана
  • 200г извара/ маскарпоне/ рикота
  • може ванилия за допълнителен аромат
Та, започваме, като първо нарязваме сушените плодове на ситно и слагаме в течността (като количество не трябва да е много, например да покрива плодовете, достатъчно е да е до половината им дори като височина) да се понакиснат, докато правим другото. После пускаме фурната да загрява на 180г.
След това правим сместа за мъфините, следвайки рецептата, дадена по-горе. Трябва да стане доста гъстичка (по-гъста от кексово тесто например).
Идва ред и на плънката. В съд слагаме сиренето/ изварата и объркваме хубаво, заедно с пудрата захар. Отцеждаме плодовете и добавяме и тях. Объркваме ги добре.
А какво да правим с рома/ течността от киснатите сушени плодове - изпиваме я, изливаме я или я добавяме към сместа за мъфини. Аз ползвах 3-тия вариант :))
В подходяща форма нареждаме кошничките. Сипваме около 1 с.л. от кексовата смес, после 1 ч.л. от сместа за плънка и отгоре около 1/2 с.л. пак кексова смес. Заглаждаме внимателно и накрая потупваме тавата 2-3 пъти в плота.
Печем около 15-20 мин или до готовност - клечка да излиза суха.
Вадим готовите мъфини от тавата и оставяме да изстинат напълно.
За крема отгоре - разбиваме за кратко сиренето/ изварата, след което сипваме течната сладкарска сметана и ванилията. Разбиваме докато се получи хубав и стегнат крем (като наклоним купата настрани да не се стича, или движението да е минимално).
Шприцоваме върху мъфините, или пък с лъжица, ако нямаме шприц/ пош.
Може да се измислят всякакви допълнителни украси, или пък да се смени състава на крема - аз мислех поначало да добавя и какао, но се отказах - исках да има някакъв контраст между мъфините от една страна (цвят и вкус) и плънката и крема, от друга. За сметка на това пък украсих отгоре с резени круша :)

А защо са "богати" - защото имат плънка, крем, украса, а като за капак рома от киснатите плодове отиде в сместа за мъфини :))