четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Тиквен чийзкейк

Лесна рецепта за тиквен чийзкейк (всички чийзкейкове са лесни по принцип де :) ).
За рецептата ще Ви трябва тиквено пюре - как да си го направите може да видите ТуК

Необходими продукти:

  • около 100г  бисквити (Закуска, Петит бюре, Чаени или други)
  • 30-40г полу-разтопено масло
  • 2 ч.ч. пюре от тиква (или 500г)
  • 2 ч.ч. крема сирене или фина извара (или 500г)
  • 200г заквасена сметана (или 1 малка кофичка)
  • 3 яйца (4 ако са от малките)
  • 2 с.л. брашно
  • 1/2 ч.ч. кафява захар/ меласа + 1/2 ч.ч. мед
  • подправки - анасон, канела, кардамон, щипка сол, ванилия
Рецептата е подходяща за форми с диаметър 24-26см. Пускаме фурната да загрява на 160 градуса. 
Смиламе бисквитите с блендер, или натрошаваме на ръка. Смесваме ги с маслото и бъркаме, докато сместа стане на едри, лепкави трохи. Разстиламе в съда за печене и притискаме хубаво и равномерно, докато се получи плътен и твърд блат.
В купа смесваме крема сиренето/ изварата, пюрето, сметаната. Бъркаме/ разбиваме до хомогенизиране и гладка текстура. добавяме едно по едно яйцата докато се усвоят напълно. След това добавяме захарта, меда, брашното и подправките (моля имайте предвид, че правех нещата на око, поради което не съм на 100% сигурен колко захар сложих, затова добавете меда и част от захарта и пробвайте на вкус - евентуално добавете още).
Готовата смес изсипваме във формата с блата, изравняваме и потупваме 2-3 пъти. Печем около час или до готовност - по края трябва да е по-позапеченко, докато в средата трябва да вибрира при поклащане. По принцип, трябва формата с чийза да се слага в друг съд с вода и така да се пече, но понеже ми е много занимавка и играчка, аз слагам на дъното на фурната една купа с вода - при печенето тя се нагрява и се изпарява, като по този начин овлажнява и общо взето пак се получават нещата, та ако сте малко мързеливи от към технически детайли като мен - това е начина :)

Оставяме готовия чийзкейк да изстине напълно, след което го оставяме да престои в хладилника за няколко часа, най-добре за вечерта. Можем да го поднесем така, или да го залеем с карамелен сос, тиквен сос, или пък карамелизирана захар. Аз исках да направя последния вариант, подобно като при брюлето, но на половината карамелизиране ми свърши газта в горелката... Пробвах какво ли не, но само влоших нещата... Накрая реших да замаскирам дефектите с крема, който ми остана от рецептата за Тиквените мъфини, та криво-ляво скалъпих нещо, което може да мине метър :)))



Няма коментари:

Публикуване на коментар