сряда, 25 април 2018 г.

Бисквити с фъстъчено масло I

Здравейте,

понеже се оказа, че имам доста Фъстъчено масло, реших, че е време да го оползотворя за нещо....нещо сладичко разбира се :)

Реших да направя два вида бисквити - тук е рецептата за първият.

Необходими продукти:

продукти за тесто 1 (обвивка):

  • 200г Брашно
  • 50г Какао
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1 яйце
  • 100г бяла захар
  • 100г кафява захар
  • 50г Фъстъчено малсо
  • 125г меко масло
  • 2 с.л. вода
  • 1 с.л. ванилов екстракт или ванилия на прах (2пк)
продукти за тесто 2 (плънка):
  • 120г фъстъчено масло
  • 80г Пудра захар
Начин на приготвяне:

Започваме, като пускаме фурната да загрява на 180 градуса.
В съд смесваме маслото с двата вида захар и разбиваме за няколко минути. След това прибавяме яйцето, фъстъченото масло, ванилията и водата. Смесваме добре до пълно хомогенизиране. Отделно пресяваме брашното с какаото и содата и прибавяме на 3-4 пъти, към мократа смес до пълното му усвояване. Получава се много меко но не лепнещо тесто. От него оформяме от 32 до 40 топчета.

Приготвяме и плънката като смесим добре пудрата захар с фъстъченото масло. Получава се също много меко тесто, може би една идея по-лепкаво. От него също оформяме топчета (те трябва да са по-малки от другите топчета) - същият брой като на тези от какаовото тесто.

След това преминаваме към оформянето - взимаме какаово топче и го притискаме с ръце така, че да оформим диск. В центъра поставяме от жълтите топчета. Краищата на какаовата топка се притискат около плънката и се оформя топка - така плънката остава по средата. Така получените топки се нареждат в тава с хартия за печене, като се поставят на разстояние. След това вземаме стъклена чаша - навлажняваме или намазняваме дъното й от външната страна, след което го потапяме в кристална захар. Накрая притискаме всяко топче с това дъно, за да оформим бисквита и да се полепи част от кристалната захар.

Бисквитите се пекат за около 10-12 мин, след което се вадят и се оставят в тавата да починат за 4-5 мин, защото са прекалено меки, за да се вземат от нея. Подреждат се до пълното им изстиване.

Това е то - имаме си вкусни бисквити с мек пълнеж и интересен сладко-солен вкус :)