понеделник, 11 март 2013 г.

Лесен и обикновен хляб

 Тази вечер ми се искаше да си направя хляб, но не както предните пъти с разни подправки, черно или царевично брашно, а съвсем класически хляб, без излишни добавки. Използвах жива мая, като привърженик на по-традиционното, но вие може да използвате и суха. Получи се много добре, та бързам да ви дам рецептичката, която е много лесна.

Необходими продукти:

  • 500 гр бяло брашно + за доомесването
  • 25 гр жива мая (1/2 бучка)
  • 200-250 мл хладка вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол, но не с връх
  • 1 с.л. олио
  • 1 яйце (по желание)
Слагаме водата, маята и захарта в съд и разбъркваме, докато се разтвори всичко, след което оставяме на топло за 15-тина минути, докато маята шупне (нагледно се разбира, като започне процес, при който се отделят мехурчета, все едно е газирана сместа). В съд изсипваме брашното, солта и олиото. Правим кладенче в средата и постепенно изипваме течната смес, като бъркаме през това време. Ако не искате да  се цапате отначалото, може да бъркате с дървена лъжица, както направих и аз. Щом тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвъеляме на набрашнена повърхност и продължаваме месенето на ръка. Месим 4-5 мин докато тестото стане хубаво, меко и еластично. Връщаме го в съда, в който първоначално започнахме, покриваме го с кърпа и го оставяме някъде на топло, докато тестото втаса и увеличи обема си 2 пъти. След това отново го омесваме на плота за 1-2 минути. В съда, в който ще го печем, слагаме малко мазнина, колкото да намазним всички страни, след което поръсваме с брашно навсякъде. Поставяме тестото вътре и връщаме за 15-тина мин да втасва пак. Щом се е надигнало достатъчно, го нарязваме леко по повърхността с нож на няколко места. Аз реших да го намажа с яйце, за да изглежда по-добре и за по-добър вкус, но не е задължително и може да пропуснете. Сложете тавата с тестото във фурната, пуснете на 170-180 градуса и печете, до готовност. :)