вторник, 18 юни 2013 г.

Портокалов чийзкейк с печене

Първият ми опит в правенето на чийзкейк беше отново с портокалов кейк, но без печене. Е...сега реших да направя с печене. Излично е да казвам колко вкусно стана, нали... :)

Необходими Продукти:

  • 150-200 гр бисквити (чаени най-добре)
  • 125 гр масло (1 пакетче)
  • 450 гр крема сирене (използвах 250 гр крема и 200 грама свежо сирене)
  • 150 гр захар
  • 4 яйца
  • 200 гр заквасена сметана
  • 100 гр брашно
  • 2-3 портокала и 1 грейпфрут
  • 1 пакет желатин
  • аромати (плодова есенция)
Важно условие, е продуктите да са на стайна температура. Започваме с основата - натрошаваме бисквитите на ситно, но не чак на прах. Прибавяме половината полуразтопено масло и 2-3 капки есенция или изстискваме малко сок от портокал. Объркваме хубаво. Прехвърляме в тавата, в която ще печем и хубаво притискаме равномерно, да се получи стегнат блат. Оставяме го в хладилника да се постегне. Пускаме фурната на 150 градуса да загрява, и се захващаме с пълнежа. Разбиваме за кратко само сиренето за 1-2 минути. После добавяме захарта и маслото и разбиваме, докато се поеме захарта. След това добавяме сметаната и брашното. Докато разбиваме сместа, прибавяме постепенно 1 по 1 яйцата. Накрая изстискваме 1/2 или 1/4 от портокала в сместа (зависи колко е голям портокала). Изсипваме готовата смес в тавата с блата, който приготвихме по-рано. Печем кейка на водна баня около 50-70 минути. Трябва в страните да е по-твърдо, а в средата да вибрира. Щом стане така, изключваме фурната и отваряме вратичката и оставяме така да изстине за 30-тина мин. След това изскарваме от фурната и оставяме напълно да изстине, след което слагаме в хладилника. 1-2 часа след това може да му направим декорацията, но най-вкусен и годен за консумация е след като престои поне едно денонощие или поне една нощ в хладилника.
За декорацията обелваме портокалите и греипфрута (на мен 2 средни портокала и 1 голям греипфрут ми бяха достатъчни за тава около 20-23 см). След това внимателно ги "филираме" - махаме им ципата. За целта, както сме обелили целия портокал, с остър нож минаваме между парчетата, както са си едно до друго и внимателно отделяме самото "месо", без жилите и ципите. 
Докато правим това, ще се отдели доста сок - съберете го, защото ще ни трябва. След като приключим отделяме сока. В него изсипваме пакетчето желатин и изчакваме няколко минути, докато набъбне. След това нагряваме сместа внимателно - не трябва да става мн гореща, нито да завира! Аз го правя на водна баня. Щом желатина се стопи и сместа стане отново течна, както преди прибавянето на желатина отделяме на страни и оставаме да се поохлади. Щом това се случи сместа ще започне леко да се сгъстява и желира. Тогава нареждаме филираните парчета портокал и греипфрут върху кейка. Може симетрично, може и хаотично :) След това намазваме отгоре обилно с желираната смес. Връщаме обратно в хладилника и на следващия ден може блажено да си хапваме :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар