петък, 30 декември 2016 г.

Торта "Павлова"

Лесна и вкусна целувчена торта, създадена специално за известната руска балерина Анна Павлова. Това не е 100% оригинална рецепта, а вариация, тъй като десерта дава възможност за такива :)

Необходими продукти:

  • за Блата:
    • 4 белтъка
    • захар 150-160г
    • 1-2 щипки сол
    • 1 с.л. оцет
    • 1 с.л. пшеничено нишесте
    • малко настъргана кора от портокал (и/ или есенция портокал)
  • за Крема:
    • 2 с.л. от разбитата смес за блат
    • сладкарска сметана за разбиване 150-200мл
    • настърганата кора и половината "месеста" част на 1 портокал
Започваме с приготвянето на блата. Пускаме фурната да загрява на 100 градуса (ако има вентилатор го пускаме и него). В суха купа слагаме белтъците и разбиваме с миксер. Щом сместа започне да увеличава обема си и да приема пухкава форма, увеличаваме оборотите и добавяме на 4-5 пъти захарта, за да се усвои постепенно. Разбиваме докато сместа стане плътна, с твърди връхчета и лъскава. Смесваме оцета с нишестето и го добавяме към белтъчната смес, а също и настъркана кора от портокал.
В тава постиламе хартия за печене и очертаваме кръг (с молив) с диаметър 18-20см.
Отделяме 2 с.л. от сместа (ще ползваме за крема) и остатъка го изсипваме в тавата. Оформяме с лъжица сместа по очертания кръг, като в средата гледаме да е по-вдлъбнато. Така направения блат го вкарваме да се суши за 2 часа във фурната на 100 градуса с вентилатор (градусите и времето могат да варират, в зависимост от фурната). Понеже разполагах с газова горелка за готварски цели, леко "опърлих" блата отстрани, за да му придам "по-загорял" вид :)
През това време ще направим и крема. Разбиваме сметаната на гъст крем. Добавяме отделената белтъчна смес, настърганата кора и вътрешността на половин портокал. Пасираме хубаво с пасатор, след което още няколко минути с миксера, докато получим средно-гъст крем.
Така приготвения крем изсипваме върху изстиналия крем. Гарнираме с нарязан на полумесеци портокал и малко настъргана кора :)






Шоколадов Пудинг

Лесна рецепта за шоколадов пудинг, подходящ както за лятото, така и за зимата :)

Необходими продукти:

  • Прясно мляко 1л (хубаво е пълномаслено да бъде - 3-3.6%)
  • Жълтъци 4бр
  • 4 с.л. пшенично или царевично нишесте (с второто консистенцията става една идея по-зърнеста)
  • захар - 150-160г
  • какао 40-50г
  • 1/2 ч.л. сол (може и морска)
  • черен/ тъмен шоколад - 100-150г
  • подправки по желание (тъй като го правих в зимния сезон, добавих млян кардамон, мляно индийско орехче и малко чили)
  • за украса по желание - настърган шоколад, бита сметана, настъргана кора от портокал и т.н.
Приготвянето е бързо и лесно :)
Сипваме млякото и захарта в тенджера/ касерола и слагаме на котлона да се затопли (няма нужда да завира). През това време разбиваме жълтъците с нишестето, какаото и подправките. Щом захарта се стопи в млякото, добавяме на тънка струйка жълтъчената смес, като бъркаме енергично в тенджерата. Добавяме и начупения шоколад. Оставяме още 3-5 мин на котлона при непрекъснато бъркане, докато сместа не започне да се сгъстява (както казах и по-горе, сместа не трябва да завира, така че силата на котлона трябва да е умерена, а не на най-висока степен). Гъстотата трябва да е като на разтопен шоколад. След това махаме от котлона.
Ако сместа ви се струва не много гладка и финна (има бучици или е не съвсем хомогенна) може да я минете с пасатора за 1-2 мин, за да стане гладка.
Сипваме в съдове докато е още топла и оставаме да изстине на стайна температура, а след това съхраняваме в хладилник.
По желание, може да украсите с разбита сметана, настъргана портокалова кора и шоколад, или каквото друго ви дойде на ум :)



четвъртък, 1 декември 2016 г.

Сладкиш "Ненаситната калугерка"

Тъй като правих "Негърче" - тъмен/ черен сладкиш, реших да пробвам и нещо противоположно на него - така попаднах на този сладкиш с необичайно име :))

Необходими продукти:


  • за глазурата:
    • 1/2 ч.ч. вода
    • 100-125г масло
    • 1/2 ч.ч. захар
    • 3 с.л. какао
    • по желание - ром или ванилия за допълнителен аромат

  • за блата/ основата:
    • 350г брашно (или 1 + 1/2 ч.ч.)
    • 1 ч.ч. захар
    • 1 пакет бакпулвер (или 1 ч.л.)
    • 6 яйца
    • ванилия (1-2 пакетчета или 2 капачки екстракт)
Пускаме фурната да загрява предварително на 180 градуса. В купа разбиваме много добре яйцата със захарта - сместа трябва да удвои обема си и да стане пухкава. След което добавяме пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Разбиваме отново добре до хомогенност. Намазняваме  тавичка с олио, след това и с брашно, докато покрие цялата повърхност. Изсипваме сместа вътре, потупваме 2-3 пъти, за да се разпредели равномерно и вкарваме да се пече за около 30 мин, или докато клечка излезе суха при забиване в сладкиша.
Щом стане готов, го изваждаме, оставаме да почине 3-4 мин, след коато внимателно го нарязваме на парчета. Оставяме да изстине напълно.

След това правим глазурата - слагаме всички продукти в подходящ съд на котлона. Разбъркваме добре, докато сместа се хомогенизира. Щом заври, бъркаме енергично за минутка и махаме сместа от котлона. Ако ще добавяме допълнителен аромат (ванилия, ром) сега е момента. След това, изсипваме все още горещата глазуеа върху изстиналия сладкиш, като се стремим да я разпределим равномерно. 

По желание може да поръсим с кокосови стърготини или друго :))






Сладкиш "Негърче"

Вдъхновен от "Негърчето" на една колежка, реших и аз да се върна в моето детство и да се опитам да пресъздам това, което майка ми правеше и насладата, да облизвам останалата по стените на съда глазура :))

Необходими продукти:


  • за глазурата:
    • 1 с.л. какао
    • 100-125г масло
    • 1/2 ч.ч. захар
    • около 50мл вода (1/4 ч.ч.)
    • по желание - 1 капачка ром или ванилия

  • за основата/ блата:
    • 1 кофичка кисело мляко (400г)
    • 1 с.л. сода бикарбонат
    • 1/3 ч.ч. олио
    • 500г брашно (или 2 ч.ч.)
    • 2/3 ч.ч. захар (или 1 ч.ч. ако искате да ви е по-сладко)
    • 1/2 с.л. канела
    • 4 с.л. какао
Направата на този сладкиш е много лесна и бърза.

Пускаме фурната да загрява на 180 градуса. Първо смесваме млякото и содата, и оставяме настрана, за да шупне. През това време смесваме сухите съставки - брашното, какаото, канелата, захарта. Добавяме шупналото мляко и олиото. Объркваме всичко, докато се получи хомогенна смес, с констистенция на гъсто кексово тесто (лепкаво и плътно). Намазняваме тавичката, в която ще го печем, след това поръсваме с брашно и тръскаме, въртейки тавата, докато брашното полепне и покрия цялата повърхност + стените. Изсипваме сместа, заравняваме (може и леко да потупаме 2-3 пъти тавата, за да се разпредели равномерно сместа). Печем около 30-40 мин, или докато клечка за зъби излезе суха, след като сме я забили за проба в сладкиша.
Щом стане готов, изваждаме сладкиша, оставяме го да почине за 4-5 мин, след което внимателно го разрязваме на парчета (квадратчета/ ромбчета). Оставяме го да изстине напълно и не го вадим все още от тавата.

Когато изстине, се захващаме и с глазурата. Слагаме всички продукти в подходящ съд на котлона и загряваме, бъркайки често и енергично, за да се разствори хубаво какаото. Щом заври, бъркаме интензивно за 1 минутка и го махаме от котлона. Ако искаме да добавим аромат (ром, ваниов екстракт) сега е момента. Изсипваме глазурата, докато е още гореща върху изстиналия сладкиш, като се стараем да разпределим равномерно.

Отгоре може да поръсим с кокосови стърготини, пръчици, млени орехи или каквото ни дойде на ум :)))